به گزارش راهبرد معاصر؛ سهام عدالت طرحی که در سال ۱۳۸۴ توسط دولت وقت به اجرا در آمد. در طرح سهام عدالت به اقشار خاصی از جامعه سبد سهمی متشکل از ۶۰ شرکت و کارخانه دولتی تعلق گرفت. اصلیترین هدف واگذاری سهام کمک به اقشار کم درآمد بود.
تا سال گذشته این سهام قابلیت معامله نداشتند ولی در سال گذشته با موافقت رهبر انقلاب اسلامی این امکان فراهم شد و افراد می توانند پس از آزادسازی سهام شان نسبت به خرید و فروش آن اقدام کنند.
پس از آزادسازی سهام عدالت عده زیادی شروع با مراجعه به بانک ها اقدام به فروش سهام عدالت خود کردند. اما وقتی دیدند که ارزش سهام عدالت روز به روز بیشتر می شود عده ای از این کار خود پشیمان شدند اما با توجه به اینکه این سهام فروخته شده بود کاری از دستشان بر نیامد.
گروه دیگر از مراجعه به کارگزاری ها صرف نظر کردند و تصمیم بر نگه داشتن سهام عدالت نزد خود کردند تا قیمت آن روز به روز بیشتر شود و عایدی شان از سبد سهام عدالت بیشتر گردد.
اولین سود سهام عدالت در حدود سه سال پیش به حساب سهامداران واریز شد و وظیفه مدیریت این سهام ها بر عهده شرکت های تعاونی استانی قرار داشت و امکان تغییر این سیستم از طرف سهامداران فراهم نبود . از زمان اجرایی شدن طرح آزادسازی سهام های عدالت دو امکان برای سهامداران فراهم شده است .
اول آنکه روش غیرمستقیم را برای مدیریت سهام عدالت خود انتخاب کنند و همچنان اداره سهام عدالت و واریز سود بر عهده شرکت های تعاونی استانی قرار داشته باشد . برای انتخاب روش مدیریت غیر مستقیم سهام عدالت نیازی به انجام هیچ اقدامی از جانب سهامداران وجود ندارد .
دومین راهی که پیش روی سهامداران عدالت قرار دارد انتخاب روش مستقیم برای مدیریت سهام می باشد . در این روش سهامدار ابتدا باید به سایت سهام عدالت به آدرس samanese.ir مراجعه کرده و سهام خود را آزاد سازد . از آنجا که امکان خرید و فروش سهام های عدالت صرفا در بازار بورس واوراق بهادار فراهم است ، سهامدار عدالت بعد از آزاد کردن سهام خود لازم است نسبت به دریافت کد بورسی اقدام کند .
همانطور که گفته شد تنها محیطی که می توان برای خرید و فروش سهام عدالت متصور شد بازار بورس و اوراق بهادار می باشد . در رابطه با ارزش سهام عدالت برای فروش این سهام در بازار بورس و اوراق بهادار نظریه ها و اقوال گوناگونی وجود دارد .
ارزش روز برآوردی سبد یک میلیون تومانی سهام عدالت در روز ۲۴ خرداد معادل حدود ۱۹,۷۰۰,۰۰۰ تومان است.
ارزش روز برآوردی سبد ۵۰۰ هزار تومانی سهام عدالت حدود ۹ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان است.
بعد از شروع فرایند آزادسازی سهام عدالت پس از ۱۳ سال حالا گروه های مختلفی از مردم دارای برگهای باارزش تقریبی ۵۰۰ هزار تومان و یک میلیون تومانی هستند.
پیگیری ها از ستاد آزاد سازی سهام عدالت نشان می دهد، حدود ۶ میلیون نفر دارای سهام یک میلیون تومانی می باشند.
از سوی دیگر سهام ۵۳۲ هزار تومانی مربوط به ۲۲.۵ میلیون نفر، سهام ۴۹۲ هزار تومانی متعلق به حدود ۱۰ میلیون نفر و همچنین ۴۹۲ هزار تومانی مربوط حدود ۱۰ میلیون نفر میباشند.
بر این اساس بیش از ۴۲ میلیون نفر سهام غیر از یک میلیون تومانی در اختیار دارند.